Założenia pracowni
Zadaniem pracowni jest rozwijanie umiejętności zawodowych uczestników z zakresu gotowania, cukiernictwa i pracy w małej gastronomii (np.: kelnerstwa, sposobów nakrywania stołów oraz możliwości zdobienia przygotowywanych potraw). Nabyte umiejętności pozwolą uczestnikom na podjęcie pracy w różnych zawodach małej gastronomii.
Wraz ze wzrostem umiejętności uczestnika zadaniem pracowni jest nauka przygotowywania zaplanowanych potraw, posiłków i wyrobów cukierniczych, przez wykonywanie drugiego śniadania, obiadu (zupy i drugiego dania), surówek i sałatek, deserów, pieczenia ciastek i ciast, okazjonalnych potraw (regionalnych i świątecznych), przetworów na zimę, itp.
Poprzez tę terapię osoby niepełnosprawne zapoznają się z podstawami gastronomii, a w szczególności rozwiną sprawność motoryczną, pobudzą wyobraźnię, a także ukształtują umiejętności pracy indywidualnej i grupowej, oraz rozwiną potrzeby estetyczne, dokładność, cierpliwość i wrażliwość
Stowarzyszenie Rodziców, Przyjaciół, Dzieci i Osób Niepełnosprawnych „Promyk”
Gostwica 27
33-386 Podegrodzie
KRS: 0000031930
NIP: 734-27-75-498
REGON: 492015836
Numer konta:
84 8814 0003 2001 0000 1515 0001
Stowarzyszenie PROMYK ⓒ 2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i wykonanie AS Creative