Pracownia gospodarstwa domowego

Zadaniem pracowni jest rozwijanie umiejętności zawodowych uczestników z zakresu gotowania, cukiernictwa i pracy w małej gastronomii (np.: kelnerstwa, sposobów nakrywania stołów oraz możliwości zdobienia przygotowywanych potraw). Nabyte umiejętności pozwolą uczestnikom na podjęcie pracy w różnych zawodach małej gastronomii.

Wraz ze wzrostem umiejętności uczestnika zadaniem pracowni jest nauka przygotowywania zaplanowanych potraw, posiłków i wyrobów cukierniczych, przez wykonywanie drugiego śniadania, obiadu (zupy i drugiego dania), surówek i sałatek, deserów, pieczenia ciastek i ciast, okazjonalnych potraw (regionalnych i świątecznych), przetworów na zimę, itp.

 Poprzez tę terapię osoby niepełnosprawne zapoznają się z podstawami gastronomii, a w szczególności rozwiną sprawność motoryczną, pobudzą wyobraźnię, a także ukształtują umiejętności pracy indywidualnej i grupowej, oraz rozwiną potrzeby estetyczne, dokładność, cierpliwość i wrażliwość

Skip to content